Satana Pe Gheatza

Smile & Fly

duminică, 30 decembrie 2007

Holy Shit!!

Am gasit ceva de-a dreptul genial, intr-o carte superba : Milan Kundera "Insuportabila Usuratate a Fiintei" si i simply had to share it with my faithful audience:

"Cand eram copil si rasfoiam Vechiul Testament repovestit copiilor si ilustrat cu gravurile lui Gustave Dore, il vedeam acolo pe Bunul Dumnezeu salasluind pe un nor. Era un mos batran cu ochi, cu nas, purta o barba lunga, si eu imi spuneam in sinea mea ca, avand gura, Dumnezeu trebuie sa si manance. Si daca manca, trebuia sa aiba si intestine. Dar gandul acesta a avut darul sa ma sperie pe loc, caci, in ciuda faptului ca faceam parte dintr-o familie mai curand atee, simteam ca ideea intestinelor lui Dumnezeu era un sacrilegiu.

Fara nici un fel de pregatire de ordin teologic, copilul din mine a inteles, spontan, totala incompatibilitate intre cacat si Dumnezeu si, drept urmare, fragilitatea tezei fundamentale a antropologiei crestine, potrivit careia omul a fost creat de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Sa. Una din doua: ori omul a fost creat dupa chipul si asemanarea Domnului si atunci Dumnezeu are intestine, ori Dumnezeu nu are intestine, si omul nu seamana cu El.

Vechii gnostici simteau acest lucru la fel de bine cum il simteam eu la cei cinci ani ai mei. Ca sa transeze aceasta blestemata problema, Valentin, Marele Maestru al gnozei din secolul al doilea, afirma ca Isus "manca, bea, dar nu defeca".

*SI acum my favourite part!!

Cacatul e o problema teologica mai dificila decat raul. Dumnezeu i-a daruit omului libertatea de actiune si, in ultima instanta, putem admite ca el nu e raspunzator de crimele umanitatii. Dar, responsabilitatea cacatului ii revine in intregime celui care a creat omul, si numai LUI."

*Nu stiu de ce, dar partea asta ma face sa cad pe jos de ras de fiecare data! Cat de..aoleo, cat de! Acum inteleg adevarul din spatele sintagmei "holy shit"/"holy crap" :))

Un comentariu:

Pretty.Damned spunea...

=))) trebuie sa citesc cartea....